divendres, 18 de gener del 2013

El Canvi - part I

Últimament feia molt de temps que no escrivia res per aquí, i era més que res que no he trobat temps per testar coses i explicar-les, ara que ja he acabat el primer semestre i torno a tenir una mica de temps torno a escriure; primer de tot dir que he canviat per n-èssima vegada de sistema operatiu, i torno a funcionar amb Fedora, el perquè del canvi d'Ubuntu a Fedora és que sí que és cert que Ubuntu funciona molt bé, i la veritat, a mi el Unity d'Ubuntu m'encanta, el trobo pràctic i guanyes pantalla, cosa que s'agraeix; en els repositoris hi hia pràcticament tot el programari que es desitgi i les seves dependències, això és molt útil perquè no cal estar cercant per la xarxa quin paquet és el que falta. És senzill de fer anar, i pels qui comencen és molt intuïtiu.

Però per contra, hi ha un fet que em va fotre de molta mala llet; i és que el Unity envia tot el què consultes a la seva cerca als servidors d'Ubuntu, per no només cercar-te el què busques en el teu ordinador, sinó per també enviar-te possibles productes relacionats per a què els compris. Ja no només a la pròpia Canonical, sinó a Amazon o a la botiga de torn que tingui un conveni amb Canonical, i si que és cert que es pot desactivar, però això, a casa meva es coneix com a spyware.

Per aquest fet he tornat a Fedora, un sistema operatiu patrocinat per Red Hat i que només funciona amb programari lliure (si bé se li pot afegir programari restrictiu, que més endavant explicaré com fer-ho); és limita a ser funcional i respectar la privacitat de les persones, tot i que té, com tots els sistemes operatius, els seus defectes. En la següent entrada explicaré què m'he trobat amb Fedora, què m'ha agradat i què queda per millorar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada